Keskustelijat

Tulevaisuus tänään -tapahtumassa on mukana keskustelemassa monipuolinen joukko eri alojen asiantuntijoita. Päivitämme sivuja vuoden 2019 tapahtuman osalta.

Vuoden 2018 puhujat esitelty alla.

Juha Anttila

Juha Antila

Kehittämispäällikkö

Juha Antila työskentelee SAK:ssa kehittämispäällikkönä. Ennen SAK:hon siirtymistään hän toimi työelämän tutkijana Helsingin yliopistossa ja työministeriössä miltei kymmenen vuotta. Antila on perehtynyt työelämän kehittämisen kysymyksiin monelta eri kantilta.

Suvi Auvinen

Toimittaja, yrittäjä ja aktivisti

Suvi Auvinen on yhteiskunnallinen vaikuttaja, toimittaja, aktivisti ja yrittäjä. Suvi on toiminut talonvaltausten parissa sekä valtakunnan päivystävänä anarkistina ennen siirtymistään täysipäiväisesti journalismin ja yrittäjyyden pariin. Hän ottaa kantaa yhteiskunnan tilaan päivittäin ja vaatii radikaalia tasa-arvoa maailmaan.

Roni Back

Roni Back

Tubettaja

Roni Back on Suomen katsotuin tubettaja. Hänen YouTube-uransa alkoi aikanaan puhtaana pelikanavana, mutta nykyään hänen monipuolinen sisältönsä koostuu mm. ajankohtaisista aiheista. Roni on positiivinen ja huumorintajuinen roolimalli, jolla on tubemaailman uskollisimmat fanit. Hän toimii myös oman yrityksensä Backmedian toimitusjohtajana. Kuva: Julius Konttinen.

Pia Björkbacka

Pia Björkbacka

Kansainvälisten asioiden asiantuntija

Pia Björkbacka vastaa SAK:ssa mm. ilmastopolitiikasta ja kestävään kehitykseen liittyvistä asioista. Hän on osallistunut vuodesta 2009 YK:n ilmastokonferensseihin joko ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUC:n tai Suomen virallisen delegaation jäsenenä. Björkbacka edustaa Suomen palkansaajia Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUC:n energia-, ilmasto- ja teollisuuspolitiikan komiteassa.

Otto Bruun

Otto Bruun

Suojeluasiantuntija

Otto Bruun toimii Suomen luonnonsuojeluliitossa ilmastopolitiikan ja kestävän talouden kysymysten asiantuntijana. Luonnonvarojen ylikulutuksen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii yhteiskunnan rakenteiden muutoksia, ja tätä muutosta Bruun on työssään osaltaan mukana vauhdittamassa ja ohjaamassa.

Jarkko Eloranta

Jarkko Eloranta

Puheenjohtaja

Vuodesta 2016 lähtien SAK:ta luotsannut Jarkko Eloranta on järjestön 21. puheenjohtaja. Sitä ennen hän toimi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajana ja toimialajohtajana. Eloranta on valmistunut valtiotieteen maisteriksi Turun yliopistosta.

Matti Harjuniemi

Matti Harjuniemi

Puheenjohtaja

Matti Harjuniemi on työskennellyt Rakennusliitossa vuodesta 1995. Puheenjohtajana hän aloitti vuoden 2005 alussa. Toimia ammattiyhdistysliikkeessä edelsivät kirvesmiehen työt. Harjuniemi on toiminut myös opettajana ammattiyhdistysliikkeessä.

Markus Hirvonen

Markus Hirvonen

Kunnanjohtaja

Markus Hirvonen on kunnanjohtajana Pohjois-Karjalassa Juuan kunnassa. Aikaisemmin hän on tehnyt työuraa terveydenhuollon eri tehtävissä, viimeisimpänä sairaanhoitopiirin hallintopäällikkönä ja Siun soten valmistelijana. Hirvonen on tullut tunnetuksi mopo-tempauksistaan ja kiky-sopimuksen liikuntaratkaisusta.

Owen Jones

Owen Jones

Toimittaja-aktivisti

Owen Jones on englantilainen toimittaja-aktivisti ja tv-kommentaattori. Jones on kirjoittanut kaksi kirjaa: työlaisnuorten demonisoinnista kertovan teoksen Chavs: The Demonization of the Working Class sekä eliittejä kriittisesti tarkastelevan opuksen The Establishement: And How They Get Away With It. Jones on myös mm. The Guardian -sanomalehden kolumnisti.

Hannu Jouhki

Hannu Jouhki

Johtaja

Kasvu ja vaikuttaminen -osaston johtajana Hannu Jouhki vastaa SAK:n viestinnästä, yhteiskuntavaikuttamisesta ja talouspolitiikan valmistelusta. Jouhki on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja työskennellyt aiemmin mm. kansainvälisen lääketeollisuuden ja mainonnan parissa. Vapaa-aikanaan Hannu harrastaa lenkkeilyä, hiihtoa, lukemista ja mustavalkokuvausta.

Niina Lehtinen

Niina Lahtinen

Käsikirjoittaja-näyttelijä

Niina Lahtinen on riihimäkeläinen näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Niinan tunnetuimpia tv-töitä ovat Siskonpeti, Hyvät ja huonot uutiset sekä Downshiftaajat. Vastaavana käsikirjoittajana hän on toiminut mm. ohjelmissa Saturday Night Live ja YleLeaks. Syksyllä 2018 hän esiintyy ja toimii käsikirjoittajana Maailmanlopun revyyssä (Suomen Komediateatteri).

Sini Liu

Sini Liu

Director of Community

Sinillä on monipuolinen tausta tekniikan, kosmetiikan ja yrittäjyyden saralla. Oppikirjaesimerkki siis generalistista. Nykyään Sini rakentaa Starup Saunan yhteisöä, harrastaa hackathoneja ja koodailee vapaa-ajalla. Haaveissa siintää myös ajatus joogaopettajan tutkinnosta.

Armi Murto

Armi Murto

Ompeluseuran ylläpitäjä ja kehittäjä

Armi Murto toimii ylläpitäjänä ja kehittäjänä työelämäverkosto Ompeluseurassa ja työskentelee asiantuntijana Suomen Yrittäjissä. Facebookissa toimivalla Ompeluseuralla on yli 27 000 jäsentä. Tässä ainutlaatuisessa ryhmässä autetaan, neuvotaan ja verkostoidutaan, käydään työ- ja urakeskustelua sekä jaetaan työpaikkavinkkejä.

Pirjo Nuotio

Pirjo Nuotio

Puheterapeutti, uutistoimittaja ja juontaja

Pirjo Nuotio on toiminut muun muassa puheterapeuttina, koulutuspäällikkönä, viestintäalan yrittäjänä, kouluttajana ja juontajana. Samanaikaisesti hän on työskennellyt MTV:ssä osa-aikaisena kuuluttajana ja uutistoimittaja/ankkurina yhteensä 43 vuotta. Nuotio jäi eläkkeelle vuonna 2017, mutta tekee edelleen erilaisia juonto- ja koulutuskeikkoja. Hän on osallistunut paljon vapaaehtoiseen lastensuojelutyöhön mm. Lastenklinkoiden kummina ja hallituksen jäsenenä.

Anu Partanen

Anu Partanen

Toimittaja ja tietokirjailija

Anu Partanen on toimittaja ja tietokirjailija. Hänen Yhdysvalloissa julkaistu teoksensa The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life vertailee elämää Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa. Partanen on kirjoittanut New York Times - ja Atlantic -lehtiin ja esiintyy usein kansainvälisessä mediassa. Hän on Suomen Kuvalehden kolumnisti. Kuva: Kristiina Wilson.

Lasse Parvinen

Lasse Parvinen

Johtaja

Suomen Terveystalo Oy:n johtaja Lasse Parvinen on koordinoinut ja toteuttanut Tekemättömän työn vuosikatsausta vuodesta 2008. Hän on kehittänyt työterveyshuollon, sairauskassatoiminnan, eläke- ja tapaturmavakuutusyhtiöiden sekä ammatillisen kuntoutuksen yhteistoimintaa. Parvinen on toiminut Suomen Terveystalon työterveyden, Biopankin sekä kliinisen lääketutkimuksen vastaavana johtajana.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen

Europarlamentaarikko

Sirpa Pietikäinen on toiminut europarlamentaarikkona vuodesta 2008 lähtien. Hän oli ympäristöministerinä 1991–1995. Europarlamentissa Pietikäinen on jäsenenä talous- ja raha-asioiden, ympäristön ja kansanterveyden sekä naisten oikeuksien valiokunnissa – vaurasta, inhimillistä ja ekologista Eurooppaa rakentamassa.

Aleksi Rautavuori

Aleksi Rautavuori

Puheenjohtaja

Aleksi Rautavuori on kevytyrittäjyyden puolestapuhuja ja Uusi työ ry:n puheenjohtaja, joka pyrkii alentamaan yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä. Yhdistys on laskutuspalveluyritysten perustama, ja se pyrkii myötävaikuttamaan ilman omaa y-tunnusta toimivien kevytyrittäjien kannalta selkeämpään lainsäädäntöön. Aleksi on myös suositun UKKO.fi-kevytyrittäjyyspalvelun toimitusjohtaja. UKKO.fi:llä on yli 50 000 käyttäjää Suomessa.

Juho Romakkaniemi

Juho Romakkaniemi

Toimitusjohtaja

Juho Romakkaniemi aloitti Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana maaliskuussa 2018. Hän on EU-osaaja, jolla on vankka kokemus politiikan taustatehtävistä niin Brysselistä kuin Suomestakin. Keskuskauppakamariin Romakkaniemi siirtyi EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettipäällikkön tehtävästä.

Aivotutkija Katri Saarikivi

Katri Saarikivi

Aivotutkija

Katri Saarikivi on aivotutkija, joka johtaa Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä empatian ja laadukkaan vuorovaikutuksen mekanismeja selvittävää tutkimusprojektia. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on se, millä tavalla nämä mekanismit toimivat ja miten niitä saataisiin toimimaan paremmin tietokonevälitteisessä vuorovaikutuksessa.

Ann Selin

Ann Selin

Puheenjohtaja

PAMin puheenjohtajana miltei 16 vuotta toiminut Ann Selin on tasa-arvon ja pohjoismaisen sopimusyhteiskunnan vankkumaton kannattaja. Uransa aikana hän on nähnyt läheltä miten yhteiskunnan ja työn muutos vaikuttavat työelämään. Selin tunnetaan myös kansainvälisen yhteistyön puolestapuhujana, hän on toiminut mm. puheenjohtajana yli 20 miljoonan jäsenen palvelualojen maailmanliitossa UNIssa.

Saana Siekkinen

Saana Siekkinen

Hankepäällikkö

Saana Siekkinen on SAK:n työttömyysturvan kehittämishankkeen hankepäällikkö. SAK:n, liittojen ja työttömyyskassojen yhteinen hanke kestää vuoden 2018 ajan. Sen tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja työttömien palvelujen ja työttömyysturvan kehittämiseksi. Syksyn aikana pohdimme erityisesti, miten keikkatyössä toimeentulo rakentuu ja miten sosiaaliturva toimii keikkatyötä tekevillä.

Salla Toppinen-Tanner

Salla Toppinen-Tanner

Ohjelmapäällikkö

Salla Toppinen-Tanner. PsT, johtava asiantuntija, toimii Työterveyslaitoksella ohjelmapäällikkönä. Sallalla on pitkä kokemus työhyvinvoinnin tutkimuksesta ja kehittämisestä. Viime vuosina hän on kehittänyt tutkimuspohjaisia menetelmiä mm. työn ja perheen yhteensovittamisen sekä keski-ikäisten työssä jaksamisen ja jatkuvan oppimisen tukemiseen.

Petri Vanhala

Petri Vanhala

Puheenjohtaja

Petri Vanhala aloitti työuransa vuonna 1981 Myllykoski Oy:ssä prässipoikana. Paperiliittoon Vanhala siirtyi Verohallinnosta vuonna 2002. Ensin Vanhala toimi talouspäällikkönä, sitten liittosihteerinä ja vuodesta 2011 alkaen hän on ollut Paperiliiton puheenjohtaja.

Minna Vanhala-Harmanen

Minna Vanhala-Harmanen

Toimitusjohtaja

Minna Vanhala-Harmanen johtaa Suomen suurinta henkilöstöpalvelualan yritystä Baronaa, joka löytää vuosittain uuden työn yli 30 000 ihmiselle. Tältä aitiopaikalta hän haluaa olla ratkaisemassa kohtaanto-ongelmaa. Minna on tällä hetkellä muun muassa EK:n hallituksen jäsen sekä Henkilöstöpalveluyritysten Liiton ja Tatin hallituksen puheenjohtaja.

Esko Valtaoja

Esko Valtaoja

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori

Esko Valtaoja on Turun yliopiston avaruustähtitieteen emeritusprofessori, esitelmöitsijä ja kirjailija, joka on julkaissut yksitoista suurelle yleisölle suunnattua teosta. Hänen keskeisiä teemojaan ovat maailman ihmettely, maailman rakastaminen ja paremman maailman tekeminen sekä tiedon merkityksen korostaminen.

Visualisoija

Annika Varjonen

Annika Varjonen

Visualisoija

Tulevaisuus tänään -tapahtuman keskusteluja vetää visuaalisesti yhteen Annika Varjonen, joka on tarkkaillut yritysten ja yhteisöjen toimintaa taiteilijan taikaviitan alta yli 22 vuotta. Hän rakentaa tilaa yksilön omalle oivallukselle piirtämällä vaikeiksi koetut aiheet helposti lähestyttäviksi kuviksi. Piirtäminen on Annikalle äidinkieli. Uteliaisuus kaikenlaisia asioita ja ilmiöitä kohtaan on hänelle elämänasenne, ja ajatusten näkyväksi tekeminen intohimo.

Juontajat

Jan Erola

Jan Erola

Viestintäyrittäjä

Jan Erola on entinen toimittaja sekä toipuva kustantaja ja kirjamessujohtaja. Nykyään hän on startup-viestintäyritys Kravat Oy:n vetäjä.

Maria Petterson

Maria Pettersson

Journalisti-lehden päätoimittaja

Maria Pettersson on 34-vuotias Journalisti-lehden päätoimittaja ja Journalistiliiton viestintäjohtaja. Maria on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Ylellä, Euroopan parlamentissa sekä Cityn ja Ylioppilaslehden päätoimittajana.

Sami Turunen

Sami Turunen

Viestintäyrittäjä

Sami Turunen on entinen duunarinuori, pitkän linjan toimittaja ja toimittaja, nykyinen viestintäyrittäjä ja asiakaspaijaaja. Hän on katsellut työelämän kehitystä niin esimiehenä, pääluottamusmiehenä kuin joutoukkona, ja muuttuvan työelämän teoria ja käytäntö ovat pysyvästi agendalla myös Suomen freelancer-journalistien puheenjohtajana.

Toimittaja Matti Virtanen

Matti Virtanen

Toimittaja

Matti Virtanen on työskennellyt mm. Helsingin Sanomissa, Ylellä ja Talouselämässä. Alun perin hän opiskeli Helsingin yliopistossa maantieteen maisteriksi. Opiskeluaikoina hän työskenteli rakennuksilla ja oli myös Rakennustyöläisten liiton opiskelijajäsen.