Tulevaisuus tänään -keskusteluissa mukana muun muassa Varustelekan perustaja, PAMin ja AKT:n puheenjohtajat sekä puolueiden nuorisojärjestöjen johtajia

Valtteri Lindholm istuu metsässä sammaloituneen kiven päällä. Hänellä on jalassaan lapikkaat ja kädessään puinen sarvipäinen naamio.
Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm. Kuva: Suvi Berg.

Katso tallenne keskusteluista!

Lauantaina 8.10.2022 Sokos Hotel Triplan kokouskeskuksessa järjestettävässä Tulevaisuus tänään -tapahtumassa puhutaan hyvän työn ja työpaikan tunnusmerkeistä, ammattiylpeydestä, päihteiden käytöstä työpaikalla ja työelämän sopimustoiminnan tulevaisuudesta. Keskustelijoina on laaja joukko kansalaisjärjestöjen, ay-liikkeen, puolueiden, yritysten ja yliopistomaailman edustajia.

Tapahtuman avaa palkittu toimittaja, ohjaaja ja kirjailija Ina Mikkola. Avauksen jälkeen Mikkolan keskustelukumppaneiksi saapuvat Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, jotka kertovat näkemyksensä hyvän työn tunnusmerkeistä.

Myös päivän toisessa keskustelussa visioidaan hyvää työtä. Keskusteluun osallistuu Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm. Lindholm on kertonut yrityksensä ääneen lausuttuna tavoitteena olevan, että Varusteleka olisi hiton hyvä työpaikka.

Päivän muita keskustelijoita ovat muun muassa PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sallinen, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko, demari-, kokoomus- ja vasemmistonuorten puheenjohtajat Pinja Perholehto, Ida Leino ja Pinja Vuorinen, Irti huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka sekä Tampereen yliopiston Duunarit-hankkeen tutkija Pasi Pyöriä.

Tutustu kaikkiin puhujiin täällä!

Tapahtuman house bändinä toimii Punatähdet, agit-rock-bändi 1970-luvun Koillis-Savosta. Keskusteluja vetävät toimittajat Sami Turunen ja Kirsi Haapamatti.

Tulevaisuus tänään -tapahtumaan on vapaa pääsy ja paikan päälle Sokos Hotel Triplan kokouskeskuksen (Fredikanterassi 1 B, Helsinki) pääsee lauantaina jo kello 9. Tarjoamme kaikille kävijöille pientä aamupalaa. Voit tulla seuraamaan myös yksittäisiä keskusteluja ja tutustua samalla lukuisten työelämän toimijoiden esittelypisteisiin. Tilaisuutemme on esteetön ja noudattaa turvallisemman tilan periaatteita.

Näin pääset Triplaan ja löydät kokouskeskuksen.

Tulevaisuus tänään -keskustelut välitetään myös suorana lähetyksenä YouTuben SAKtuubi-kanavalla. Keskustelut voi katsoa tallenteena myös jälkikäteen.

Ilmoittaudu tapahtumaan

Varmista paikkasi ilmoittautumalla alla olevan linkin kautta! Ilmoittautumalla viimeistään lauantaiaamuna 8.10. saat lisäksi sähköpostiisi tallenteen tapahtuman jälkeen. Ovet ovat avoinna myös ilman ilmoittautumista.

Ilmoittaudu myös siinä tapauksessa, että seuraat keskustelut verkon välityksellä – lähetämme verkkoseuraajille muistutuksen ja linkin suoraan lähetykseen hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.

Ilmoittaudu Tulevaisuus tänään -tapahtumaan

Ohjelma

9.00
Aamupalaa tarjolla

10.00
Punatähdet

10.10
Hyvän työn tunnusmerkit
– Ina Mikkola, toimittaja, ohjaaja ja kirjailija
– Jarkko Eloranta, SAK:n puheenjohtaja
– Jyri Häkämies, EK:n toimitusjohtaja

11.00
Hiton hyvä työpaikka
– Valtteri Lindholm, Varustelekan perustaja
– Katja Falkstedt, Espoon kaupungin varhaiskasvatuksen työsuojeluvaltuutettu
– Juha Antila, SAK:n kehittämispäällikkö

12.00
Lounastauko

13.00
Päihteet, mielenterveys ja työelämä
– Mirka Vainikka, Irti huumeista ry:n toiminnanjohtaja
– Sari Aalto-Matturi, Mieli ry:n toiminnanjohtaja
– Marja Moisander, opettaja ja läheiskokemusasiantuntija

14.00
Ammatistaan ylpeät duunarit
– Pasi Pyöriä, Tampereen yliopiston sosiologian yliopistonlehtori
– Aale Päivinen, SAKKI ry:n puheenjohtaja
– Mikko Laakkonen, SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija

14.40
Kahvitauko

15.00
Suomalaisten työmarkkinoiden tulevaisuus
– Pinja Perholehto, Demarinuorten puheenjohtaja
– Ida Leino, Kokoomusnuorten puheenjohtaja
– Pinja Vuorinen, Vasemmistonuorten puheenjohtaja
– Annika Rönni-Sällinen, PAMin puheenjohtaja
– Ismo Kokko, AKT:n puheenjohtaja
– Katja Syvärinen, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja

15.55
Punatähdet

16.00
Tarjolla cocktailpaloja ja juomaa

Tervetuloa!

Lokakuussa visioidaan hyvän työn ominaisuuksia – ensimmäisenä etappina Tripla

Tulevaisuus tänään -tapahtuman avaa Ina Mikkola. Kuva: Saara Taussi.

Tämän vuoden Tulevaisuus tänään -tapahtuman teemana on hyvä työ. Lauantaina 8.10. järjestettävä SAK:n tapahtuma avaa samalla ympäri Suomea ulottuvan Visiona hyvä työ -kiertueen.

Kaikille avoin ja maksuton Tulevaisuus tänään -tapahtuma pidetään Helsingin Pasilassa sijaitsevan Sokos Hotel Triplan kokouskeskuksessa. Tilaisuus alkaa kello 10 ja päättyy kello 16.

Tapahtuman avaa palkittu toimittaja, ohjaaja ja kirjailija Ina Mikkola. Avauksen jälkeen Mikkolan keskustelukumppaneiksi saapuvat Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Muut Tulevaisuus tänään -tapahtuman keskustelijat julkistetaan elokuun aikana. Tapahtumassa puhutaan muun muassa hyvän työn kriteereistä, ammattiylpeydestä, päihteiden käytöstä työpaikalla ja työelämän sopimustoiminnasta. Keskusteluja vetävät toimittajat Sami Turunen ja Kirsi Haapamatti.

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja paikan päälle Triplan kokouskeskuksen pääsee lauantaina jo kello 9. Tarjoamme kaikille kävijöille pientä aamupalaa. Voit tulla seuraamaan myös yksittäisiä keskusteluja ja tutustua samalla lukuisten työelämän toimijoiden esittelypisteisiin.

Tulevaisuus tänään -keskustelut välitetään suorana lähetyksenä YouTuben SAKtuubi-kanavalla ja SAK:n Facebook-tilillä. Keskustelut voi katsoa tallenteena myös jälkikäteen.

Työelämäkeskustelut jatkuvat lokakuusta lähtien ympäri Suomea SAK:n Visiona hyvä työ -kiertueella. Julkistamme ajankohdat ja kiertuepaikkakunnat lähiaikoina.

Katso tallenne lokakuun 2021 Tulevaisuus tänään TALK SHOW -lähetyksestä!

Tulevaisuus tänään TALK SHOW kuvattiin Helsingin G Livelab -klubilla 9.10.2021.

Kaksituntinen Tulevaisuus tänään TALK SHOW tarjosi lokakuussa 2021 huipputason keskustelua työehtojen tulevaisuudesta ja työelämän muutoksista. SAK:n verkkotapahtuma on katsottavissa Youtube-tallenteena.

Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n aiheita olivat syksyllä käynnistyneet työehtosopimusneuvottelut, työn huolellisen tekemisen esteet, jäsenten osallisuus ay-liikkeessä ja kirkossa sekä työmarkkinoiden polarisaatio. Musiikkivieraana tapahtumassa oli upea rap-artisti Yeboyah.

TALK SHOW’n valovoimaisena juontajakaksikkona toimivat Maria Manner ja Jan Erola.

Suorat linkit keskusteluihin

10.00 Kansanliikkeiden dinosaurukset uuden edessä – Miten osallisuuden muutos näkyy ay-liikkeessä ja kirkossa?
https://youtu.be/mb4gePqsqig?t=259

Ensimmäisessä keskustelussa Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka ja SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen keskustelevat muun muassa siitä, miksi ihmiset hakeutuvat ammattiliittojen ja kirkon pariin sekä miten ammattiliittojen ja kirkon jäsenten osallistumiskynnystä voidaan madaltaa.

10.30 Sutta, sekundaa ja pinnan kiristymistä – Miksen saa tehdä työtäni niin hyvin, kuin haluaisin?
https://youtu.be/mb4gePqsqig?t=1790

Sutta, sekundaa ja pinnan kiristymistä -keskustelun aluksi esitellään tuloksia SAK:n tuoreesta kyselystä. Kyselyn mukaan useilla työpaikoilla jopa yli puolet työntekijöistä kokee, etteivät he voi tehdä työtään niin hyvin, kuin haluaisivat. Keskustelussa ovat mukana sosiaalipalveluiden pääluottamusmies Päivikki Laine ja SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

11.00 Kohtalokas sopiminen – Miten käy työehdoille syksyllä?
https://youtu.be/mb4gePqsqig?t=3502

Neuvottelut teknologiateollisuuden marraskuun lopulla päättyvästä työehtosopimuksesta eivät ole vielä päässeet alkamaan. Saadaanko uusi työehtosopimus aikaan ennen sopimuksen päättymistä ja miten laajasti se kattaa alan työpaikat? Aiheesta keskustelevat Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi ja Teollisuusliiton teknologiasektorin johtaja Jyrki Virtanen.

11.30 Älä kuule mulle ala – Ovatko Suomen työmarkkinat polarisoituneet?
https://youtu.be/mb4gePqsqig?t=5550

Viime aikoina on puhuttu paljon luottamuksesta ja sen puutteesta työntekijöiden ja työnantajien edustajien välillä. TALK SHOW’n viimeisessä keskustelussa ovat mukana Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajaksi elokuussa siirtynyt Mika Maliranta ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Kaikki Tulevaisuus tänään -vieraat julkistettu – mukana muun muassa Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka

Kaisamari Hintikka. Kuva: Jani Laukkanen

Lokakuun 9. päivä välitettävän Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n vieraslista on nyt selvillä. Kaksi tuntia kestävässä suorassa lähetyksessä on mukana kahdeksan keskustelijaa, kaksi juontajaa ja artistivieras Yeboyah.

Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka osallistuu TALK SWOW’n aloittavaan keskusteluun osallisuuden muutoksesta ay-liikkeessä ja kirkossa. Hintikka on toiminut piispana helmikuusta 2019 alkaen. Hän on työskennellyt pitkään ekumeenisessa liikkeessä ja on perehtynyt sekä kirkkojen oppikeskusteluihin että kirkkoa ja yhteiskuntaa koskeviin kysymyksiin.

Päivikki Laine

Kiireestä ja riittämättömyyden tunteesta työstä on TALK SHOW’ssa keskustelemassa lähihoitaja Päivikki Laine. Laine on tehnyt 30 vuotta työurastaan töitä kehitysvammaisten parissa. Nyt hän toimii varahenkilöstössä ja kiertää tarpeen mukaan Satakunnan sosiaalipalvelujen asuntoloissa ja hoitaa lisäksi pääluottamusmiehen tehtävää.

Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n muut keskustelijat

  • Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi
  • Teollisuusliiton teknologiasektorin johtaja Jyrki Virtanen
  • Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta
  • SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta
  • SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen
  • SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila

Lähetys kuvataan Suomen Muusikkojen Liiton perustamassa G Livelabissä Helsingissä. TALK SHOW’n juontajina toimivat Maria Markus ja Jan Erola.

Katso suora lähetys lauantaina 9.10. kello 10–12 SAK:n Facebook-sivulla tai Youtuben SAKtuubi-kanavalla.

Tutustu TALK SHOW’n puhujiin
Tutustu TALK SHOW’n ohjelmaan

Lokakuun TALK SHOW’ssa mukana Teknologiateollisuuden työnantajien Jarkko Ruohoniemi

Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n ensimmäiset vieraat on nyt julkistettu. Lauantaina 9.10. lähetettävässä livessä ovat mukana muun muassa Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuore johtaja Mika Maliranta.

Jarkko Ruohoniemen keskustelukumppaniksi saapuu Teollisuusliiton teknologiasektorin johtaja Jyrki Virtanen. Keskustelun aiheena on syksyllä alkava työehtosopimuskierros ja se alkaa kello 11.00.

Jarkko Ruohoniemi aloitti Etelärannassa vuonna 2000 asiamiehenä Metalliteollisuuden Keskusliitossa. Ennen nykyistä tehtävää hän toimi neuvottelujohtajana Teknologiateollisuus ry:ssä, jossa hän vastasi toimihenkilösopimusten neuvottelutoiminnasta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Mika Maliranta keskustelee työmarkkinoiden polarisoitumisesta

Mika Maliranta

Mika Maliranta osallistuu TALK SHOW’n päättävään keskusteluun Suomen työmarkkinoiden polarisoitumisesta. Kello 11.30 alkavassa keskustelussa on mukana myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Filosofian tohtori Mika Maliranta siirtyi Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajaksi elokuussa 2021. Hän toimii myössekä Jyväskylän yliopiston osa-aikaisena professorina. Malirannan tutkimus ja opetusala ovat keskittyneet talouden kasvun tekijöihin: tuottavuuskasvuun ja työmarkkinoiden toimintaan.Kaikille avoin ja ilmainen Tulevaisuus tänään -tapahtuma välitetään suorana verkkolähetyksenä lauantaina 9.10.2021 kello 10–12. Tapahtuman musiikkivieraana on rap-artisti Yeboyah. Helsingin G Livelabissa kuvattavaa lähetystä voi seurata SAK:n Facebook-sivulla ja Youtuben SAKtuubi-kanavalla.

Tutustu TALK SHOW’n puhujiin
Tutustu TALK SHOW’n ohjelmaan

Lokakuun Tulevaisuus tänään -tapahtuman artistivieraana Yeboyah

Seuraava Tulevaisuus tänään -tapahtuma pidetään lauantaina 9.10.2021 kello 10–12. Suorassa verkkolähetyksessä puhutaan mielenkiintoisten vieraiden kanssa muun muassa syksyllä alkavista työehtosopimusneuvotteluista ja osallisuuden muutoksesta ay-liikkeessä.

Musiikkivieraana tapahtumassa on loistava rap-artisti Yeboyah. Hän aloitti soolouransa vuonna 2017 Broflake-singlellä. Vuonna 2019 julkaistu Elovena-EP toi Yeboyahille ehdokkuuden vuoden tulokkaaksi Emma-gaalassa. Voit lukea lisää Yeboyahista JHL:n Motiivi-lehden artikkelista.

Helsingin G Livelabissa kuvattava Tulevaisuus tänään -tapahtuma välitetään suorana SAK:n Facebook-sivulla ja Youtuben SAKtuubi-kanavalla. Lähetys on kaikille avoin ja ilmainen.

Kerromme myöhemmin syksyllä tarkemmin tapahtuman ohjelmasta.

Tammikuu 2021 – Vielä yksi uusi puhuja julki: Pääministeri Sanna Marin osallistuu Tulevaisuus tänään TALK SHOW’hun

Pääministeri Sanna Marin. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia / Creative Commons (CC-BY-4.0)
Pääministeri Sanna Marin. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia / Creative Commons (CC-BY-4.0)

Pääministeri Sanna Marin on mukana lauantain Tulevaisuus tänään TALK SHOW’ssa. Marinin myötä 30. tammikuuta suorana lähetettävän verkkotapahtuman kaikki 20 puhujaa on nyt vahvistettu.

Aikataulusyistä Marinin puheenvuoro kuvataan etukäteen ja näytetään TALK SHOW’n ensimmäisen, kello 10 alkavan keskustelun aluksi. Koittaako parempi normaali? -keskustelussa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pääsevät tuoreeltaan kommentoimaan pääministeri Marinin puheenvuoroa.

Sanna Marin nimitettiin pääministeriksi 10. joulukuuta 2019. Marin on toiminut aktiivisesti politiikassa vuodesta 2006.

– Vaikuttaminen ja osallistuminen ovat minulle kansalaisoikeuksia. Asioiden muuttaminen vaatii sitoutumista. Hyvinvointivaltio tai työelämän pelisäännöt eivät ole itsestäänselvyyksiä vaan kovan työn tulosta, Sanna Marin kertoo valtioneuvoston verkkopalvelun henkilökuvassa.

Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n kaikki osallistujat löydät Puhujat-sivultamme – käy tutustumassa monipuoliseen asiantuntijajoukkoon!

Tapahtuma striimataan suorana lähetyksenä 30.1. kello 10–12.30 Facebook-tapahtuman, Youtuben SAKtuubi-kanavan ja SAK:n nettisivujen kautta. Voit katsoa keskustelut myös jälkikäteen Youtube-tallenteina.

Käy kertomassa osallistumisestasi Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n Facebook-tapahtumasivulla. Löydät sivulta runsaasti tapahtumaan liittyvää materiaalia!

Tammikuu 2021 – TALK SHOW’ssa pohditaan osaamisen roolia koronanjälkeisessä Suomessa

Futuristi, keksijä ja kirjailija Perttu Pölönen. Kuva: perttupolonen.com
Futuristi, keksijä ja kirjailija Perttu Pölönen osallistuu keskusteluun videoinsertin kautta. Kuva: perttupolonen.com

Mikä rooli koulutuksella on koronakriisin jälkeen? Ja miten osaaminen valjastetaan koronan muuttaman Suomen valttikortiksi? Näitä kysymyksiä pohditaan 30.1. Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n kello 11 alkavassa keskustelussa.

Saiko Suomi kympin vai tarvitsemmeko tukiopetusta? -keskusteluun osallistuvat Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, EK:n johtaja Taina Susiluoto sekä SAK:n johtaja Saana Siekkinen. Keskustelun aluksi kuullaan futuristi, keksijä ja kirjailija Perttu Pölösen puheenvuoro videon välityksellä.

Tutustu tämän keskustelun puhujiin sekä muuhun asiantuntijakaartiin TALK SHOW’n Puhujat-sivullamme.

Tulevaisuus tänään TALK SHOW striimataan suorana lähetyksenä 30.1. kello 10–12.30 Facebook-tapahtumasivun, Youtuben SAKtuubi-kanavan ja SAK:n nettisivujen kautta. Voit katsoa keskustelut myös jälkikäteen Youtube-tallenteina.

Seuraa Tulevaisuus tänään Facebook-tapahtumasivua ja saat tietää uusimmat päivitykset tapahtumaan liittyen!

Tammikuu 2021 – SAK julkistaa TALK SHOW’ssa tutkimuksen koronapandemian vaikutuksista työtätekevien arkeen

Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n suorassa lähetyksessä 30.1. on kello 10.30–11.00 vuorossa ”Sankarit, puurtajat ja häviäjät” -ohjelmaosio. Keskustelun aluksi julkistetaan SAK:n teettämä tutkimus koronapandemian vaikutuksista työtätekevien arkeen. Lisäksi työntekijät kertovat kokemuksistaan korona-aikana.

Mukana keskustelussa ovat Tampereen yliopiston henkilöstövoimavarojen dosentti Sirpa Syvänen ja SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila. Videoinsertin kautta puheenvuorot pitävät hoitotason ensihoitaja Toni Lehtonen sekä linja-autonkuljettaja, ammattiosaston puheenjohtaja ja pääluottamusmies Mikko Ahomäki.

Tutustu tämän keskustelun puhujiin ja muuhun asiantuntijakaartiin TALK SHOW’n Puhujat-sivullamme.

Tapahtuma striimataan suorana lähetyksenä 30.1. kello 10–12.30 SAK:n nettisivujen ja Facebook-sivun sekä Youtuben SAKtuubi-kanavan kautta. Voit katsoa keskustelut myös jälkikäteen Youtube-tallenteina.

Seuraa Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n Facebook-tapahtumasivua ja saat tietää kaikki uusimmat päivitykset tapahtumaan liittyen!

Tammikuu 2021 – Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n aluksi keskustellaan koronanjälkeisestä Suomesta

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen keskustelu käynnistää Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n lauantaina 30.1. kello 10.

Koittaako parempi normaali? -keskustelussa Eloranta ja Häkämies kertovat, millaisena he näkevät Suomen koronan jälkeen: miten koronakriisi muuttaa työelämää ja mitä uudet, poikkeuksellisena aikana omaksutut toimintatavat ja normit rakentavat uutta ja toivottavasti parempaa normaalia.

Tulevaisuus tänään TALK SHOW’n kaikki osallistujat löydät Puhujat-sivultamme – käy tutustumassa monipuoliseen asiantuntijajoukkoon!

Tapahtuma striimataan suorana lähetyksenä 30.1. kello 10–12.30 SAK:n nettisivujen, Facebook-sivun ja Youtuben SAKtuubi-kanavan kautta. Voit katsoa keskustelut myös jälkikäteen Youtube-tallenteina.

Käy kertomassa osallistumisestasi Tulevaisuus tänään Facebook-tapahtumasivulla. Löydät sivulta runsaasti tapahtumaan liittyvää materiaalia!